Biografi

Börje Peratt född i Stockholm 23 aug 1949
Producent, regissör, författare, journalist och forskare.

Gift med Ritva Peratt som samtidigt är partner och exekutiv producent i stort sett i alla filmprojekt. Har två söner Kim och Jan båda verksamma inom medieproduktion.

Utbildningen i allmänproduktion på Dramatiska Institutet (1975) ledde till Sveriges Radio, först som frilansare sedan som producent och även, under en sommar, vikarierande redaktionschef på Ungdomsredaktionen.
1980 framförde Ernst Hugo Järegård monologen ”Kaninen och Rovdjuret” vilket fick stor betydelse i karriären. Med den föddes också ett intensivt samarbete med blivande fru Ritva Peratt vilket resulterat i en livslång serie av produktioner.

Kom till Sveriges Television som regissör i ett populärt fredagsmagasin för att sedan som egen företagare producera dokumentärer och TV-serier där ett naturprogram med 29 avsnitt under tre år gick från omåttliga 35 % till 65 % av målgruppen barn/ungdom och 5-8 % av vuxenpubliken.

En svår egen bilolycka före jul 1987 och exceptionella upplevelser kring den ledde till akademiska studier i psykologi och forskning som gav underlag till en serie böcker såsom ”Tolv sinnen”.
Clint Eastwoods film ”Livet efter detta” ger en inblick i vad olyckan förde med sig för frågeställningar.

Det påtagliga resultatet av studierna mynnade ut i program för att guida enskilda, grupper och ledare inom idrott, organisationer och företag. ”Livskompassen för Gruppledare” har sedan 15 år etablerats i en branschutbildning. Boken ”Coacha Unga” för att ge unga människor stöd i sin utveckling till att bli vuxna, ingick i projektet ”Fred Börjar Hemma” som fick stöd av Folke Bernadotteakademin.

Rätten till att välja sitt eget liv – inspirerade till ”Bella & Real” (prisbelönad kortfilm 2001, långfilm 2010) och sedan till bildande av föreningen ”Humanism & Kunskap” (2011). En ambition var att klargöra och bestrida krafter som avser att förtrycka och krympa människors livsbetingelser oavsett från vilket håll. En medlem i föreningen föreslog att göra en dokumentär om en läkare som varit utsatt för ett mediedrev. Den plågsamma insikten om inte minst journalistikens skuld i denna attack på en ensam person tvingade till handling. Så gjordes långfilmsdokumentären ”Läkaren som vägrade ge upp” med premiär i maj 2016 och under 18 månader kom den att visas på ofta fullsatta biografer ibland med timslånga diskussioner efter visningen. Intäkterna har lagts på en översättning till engelska och en ambition att sprida filmen internationellt och sedan göra en uppföljare, ”Sista striden” med beräknad premiär i slutet av 2019.
Men innan dess ville en medarbetare i teamet göra en feel good film och så gjordes dokumentären ”Patienten som byggde ett sjukhus” (2018) som har belönats vid flera filmfestivaler.

Hösten 2017 producerades två korta pilotfilmer på dramafilmsprojekt, ”Trägudars Land” (baserat på Jan Fridegårds trilogi) och ”John Bauer & Bergakungen” som båda har belönats vid festivaler. Filmmanus till dessa har översatts till engelska och under 2019 sänts till filmscript-festivaler för att få en respons på hur de står sig internationellt. Först ut var Trägudars Land som gick till final i LA/USA och belönades med Honorable Mention. Londonbaserade festivalen Golden Script Competition menade att temat om slavarnas kamp under vikingatid, borde ha stor framgång internationellt.

Det andra manuset om den svenska sagokonstnären John Bauer, hans måleri och hans förhållande till konstnärinnan Ester Ellqvist har uppmärksammats, inte minst vid Work in Progress vid Stockholm Filmfestival (2017) då både SVT och Svensk Filmindustri visade starkt intresse. Problemet har varit att få med en svensk distributör innan filmen går i produktion.
Manuset har nyligen sänts till internationella scriptfestivaler så det har ännu inte hunnit komma några reaktioner. Båda projekten är anmälda till Work in progress EU-Media i Köln.

En provokativ musikvideo ”Wall of Shame” (2018) följdes upp av boken ”Mörkrets Furstar – från Machiavelli till Trump” som ges ut på det egna förlaget Visam (september 2019)

Mer läsning OM